Re:Újabb válasz

Dátum: 2017.06.19 | Feladó: davesz

Látom, te meg a saját írásodat sem érted, nemhogy az enyémet.
-Buda a tatárjárás után emelkedett fel, előtte a tulajdonképpen nem is létezett. Óbuda jelentős település volt, de nem országos központ. Esztergom pedig a tatárjárás után elvesztette központi szerepét Buda felemelkedésével egy időben. TEHÁT a három város közül szerinted hogyan lehetett volna Esztergom a legjelentősebb, miközben időben a három város nem volt főváros? Te vagy eltévedve az időben. Buda jelentősebb volt a tatárjárás után, mint Fehérvár vagy Esztergom a tatárjárás előtt, mivel Buda a legtöbb szerepkört átvette, amit a 13. század közepéig két város vitt.
-Ha nem volt főváros, mit keres a "Magyarország fővárosai" cikkben?
-Kijelentetted, hogy IV. Béla felszámolta a fehérvári királyi rezidenciát, ezzel tulajdonképpen aláásod Fehérvár további szerepét a magyar történelemben. Ez egyoldalú kijelentés, mivel Béla azzal egy időben, hogy felszámolta az egyik palotát, megépített egy másikat, szóval tulajdonképpen nem lett fölszámolva a fehérvári királyi palota, csak áthelyeztette azt!
-Igen, a esztergomi érsek volt a legfőbb egyházi méltóság, ezt nem tagadtam! Én csak azokra a kijelentésedeire reagáltam, melyek szerint Fehérvár nem rendelkezett nagy vallási súllyal. Ez nem igaz, ezért nem hagytam szó nélkül. Ugyebár bizonyos értelemben még jelentősebb is volt Esztergomnál, csak te ezt valamiért nem vagy hajlandó elfogadni vagy megérteni.
-Nem vagyok fehérvári. Fejér megyei vagyok, de nem fehérvári.
-Valóban nem Székesfehérvár történelméről szól a cikk, de kissé abszurdnak tartom, hogy míg Budáról, Budapestről tul.képpen oldalakat írsz, addig a másik két legfontosabb magyar városról alig-alig, Fehérvárról még annyit sem, mint Esztergomról. Olyan fontos, országos jelentőségű tényeket, eseményeket hagysz ki Fehérvárral kapcsolatban, mint a fehérvári jog, az Aranybulla, Szapolyai királlyá választása, 1061-es pogánylázadás, a Nagyboldogasszony-bazilika és az azt igazgató társaskáptalan jelentősége (koronázások, temetések, királyi kincstár őrzése, hadilobogó őrzése, királyi levéltár őrzése, koronázási ékszerek őrzése, A TRÓN, ami a várost az egyetlen valódi királyi székhellyé tette) valamint a város 1543-as eleste majd Szulejmán bevonulása, stb. Ezek nem csak Fehérvár szempontjából fontosak, hanem az egész magyar történelemben kiemelkedő jelentőségűek. Az ilyen események emelték Fehérvárt fővárossá. Ha neked ez a néhány esemény részletgazdagságnak számít Fehérvár történelmében, akkor azt kell, mondjam, valóban nem ástad bele szinte semennyire sem magadat a témába. Egommal kapcsolatban sem.
"Azért, mert budapestiként szívügyed a téma, és nagyon otthon vagy a városod történetében, nem jelenti azt, hogy mindenkinek ilyen mélységekig és ilyen részletgazdagon kellene azt ismernie." :D
Egyébként a III. Henrikes részt még mindig nem javítottad, de ha sort kerítesz rá, az uralkodási idejét is javítsd, mivel nem 1046-tól, hanem már 1039-től uralkodott.

Új hozzászólás hozzáadása